20 Ağustos 2007 Pazartesi

KEVSER SÜRESİ(Muhammed GAZALİ)

(Arapçası) Tek bir satır uzunluğunu geçmeyen Kevser Sûresi'nİ okuduğumda âdeta güzel bir müjdeyi çok çabuk bir şekilde kutlama olarak hissediyorum. Peygam-ber'in (s.a.v) erkek çocuklarının öldüğü, ancak kız çocuklarının kaldığı bilinmekte­dir.

Câhiliyede bu durum, felâket sayılırdı. Çünkü adam, kendi mensubiyetini ve yâ-dının sürekliliğini kaybetmiş olurdu. İşte bu yüzden aptallar onu ebter (soyu kesik) olarak isimlendirdiler.

Bu sûre, Allah'ın peygamberine cömertliğin genişliğini vurgulamak için inmiştir. İnsanlar içinde kim O'nun gibi olabilir? Kur'ân O'nun kalbine indirilmiş, O âlemle­re resul olarak seçilmiş, yer ve gök ehli O'nun adını zikretmiş ve O'nu övgüyle ya-detmiştir. O'nu anınca mükâfatı artan ve adı yücelen meleklerin ya da insanların O'na salat(dua)sız geçirdiği hiçbir saatin geçtiğini sanmıyorum.

Şüphesiz Allah'ın, yaratıkları içinde fazlı ve ikramıyla, en bahtiyar kıldığı Mu-hammed'dir. O Ademoğulları'nın efendisi ve öncekilerin de sonrakilerin de imamı­dır.

"Bİz gerçekten sana verdik Kevser, öyle ise Rabb'in için namaz kıl ve kurban kesiver." (Kevser: 1-2)

Burada belirtilen bayram namazıdır. Namazdan sonra kurbanlar kesilir ve fakir­lere dağıtılır. Kurban, küçükbaş hayvanlar(davar)dan olduğu gibi büyükbaş hayvan-lar(sığır)dan da olur.

Sonra Allah peygamberine diyor ki:

"Doğrusu seni kötüleyendir ebter (asıl sana kin besleyendir sonu kesik olan)."

(Kevser: 3)

Asıl, senden nefret edendir yâdı kesik ve emaresi silinen.

Sana gelince, Arş'ı taşıyan melekler, Rablerini hamd ile övüyorlar ve seni de bu övgüyle birlikte anıyorlar. Sen Allah'ın övgü ve senâlarıyla birlikte anılıyorsun. Se­nin O'na karşı yaptığın ibâdetler ve O'nun yolunda yaptığın cihadlar sebebiyle Allah senden aşırı hoşlandığı için, senin dışındakilerin dile getirdiği övgüleri sana O ilham ediyor