25 Ağustos 2007 Cumartesi

FELAK SÜRESİ(Muhammed GAZALİ)

Eûzü billah (Allah'a sığınının), yani Allah'ın himayesine girer ve O'nunla ko­runurum. Allah (c.c), kendisinden isteyene verir ve kendisine sığınanı koru­ması altına alır. Mushaf-ı Şerif(Kur'ân)in son iki sûresi, bir çok serlerden Al­lah'a nasıl sığınacağımızı bize Öğretmek için İnmiştir. Çünkü hayat, kötülük veren şeylerle doludur. Allah şöyle buyurmaktadır: "Biz sizi sınamak için sene de hayra da müptela kılıyoruz." (Enbiyâ: 35) "Belki dönerler diye onları iyiliklerle de kötülükler­le de sınadık." (A'raf: 168)

"De ki: Sığınırım ben, karanlığı yarıp sabahı ortaya çıkaran Rabbe." (Felak: 1) ve

"De ki; Sığınırım ben, insanların Rabb'ine." (Nâs: 1) sûreleri, Allah'a sığınmak ve O'nun himayesiyle zafer elde etmek isteyenler İçin güçlü sığınaklardır.

Sabah aydınlığı yahut ışığı, karanlığı yarıp parçalar. Şer kaynaklan, mikroplar­dan, sürüngenlerden, yırtıcı hayvanlardan ve insanlardan çoktur!

"Gece karanlığı, çöktüğü zaman"; gece olup karanlığı şiddetlendiği zaman. Ge­ce, hırsızların, fahişelerin, hak ve özgürlükleri çalanların otlağı olmayı sürdürmekte­dir.

"Düğümlere üfürüp tükürenler"; söylendiğine göre, sihirbaz kadınlardır. Bir kı­sım âlimlere göre, sihrin gerçeklik payı vardır. İnsan ve cin şeytanları sihirle uğraş­maktadırlar. Sığınma ise sihri bozmaktadır.

İbni Hazm ve Zahirİyeci âlimler ise, sihrin gerçek olmadığı, ancak bir aldatma ve vehim (hallüsinasyon) olduğu görüşündedirler. Herkesin bu alanda sakınması gere­ken bir hayli vehimler vardır.

Hasetten Allah'a sığınılması gerekir. Haset nimetin yok olması üzerine dayanan bir rezilliktir. Haset, sahiplerini kötü duruma düşürür ve aldatır. Haset, insanlar arasında en yaygın olan günahlardandır.

Haset ettiler gence, çünkü onun koşusuna erişemediler Herkes onun düşmanları ve muhalifleridirler!

Haset, gözü ateşleyebilir! Haset, iyilik olacak yöne zehirli bakıştır. İnsanlar, ger­çekleri ve saçmalıkları etrafında dokur. Sığınma, olan ve olması muhtemel her du­rumda mü'min'i korur ve başkalarının kötülüklerinden sakındırır.