3 Ağustos 2007 Cuma

ŞEMS SÜRESİ(Muhammed GAZALİ)

"Güneşe ve O'nun aydınlığına andolsun. O'nu takip ettiği zaman Ay'a andol-sun." (Şems: 1-2)

Göğün tam ortasında Güneş'e baktığımda O'nun sanki azıcık karış karış arttı­ğını görüyorum. Ardından bilimadamlarımn, "Güneş dünyamızdan birbuçuk milyon defa büyüktür." sözlerini hatırlıyorum, bizden yüz elli milyon kilo­metre uzaktaki bir mesafe! Sadece altı milyar beşerî üzerinde taşıyan dünyamızla do­kuz gezegene tâbi olan yıldızlar! Bu güneş ve diğer güneşler arasında dönüp ona tâ­bi olanlar, ufuk boşluğunda sayılmayacak kadar çoktur. Bu, çokluğu ile insanı hayre­te bırakan olaylar, zaman dilimleri ve boyutları bilinmeyen geniş evrenin dar zaviye­sinde deveran etmektedir.

Hayretler içinde dedim ki: Evren ne kadar da geniş! Şaşkınlığımı devam ettirdim: Bu evrenin yaratıcısı ne kadar da büyük! "Doğu da, batı da Allah'ındır. Nereye dö­nerseniz Allah'ın yüzü (zâtı) oradadır. Şüphesiz Allah(ın rahmeti ve nimeti) geniştir. O (her şeyi) bilendir." (Bakara: 115)

Bu aşağılanmış gezegende, kendisine seçme özgürlüğü tanınan Ademoğlu yaşı­yor. Kendisine seçme Özgürlüğü tanındığı için inanan inanır, küfreden de küfreder. Arşın taşıyıcıları ve göklerde bulunanlar, Ademoğulları'ndan inananlara istiğfar eder­ler: "Arşı taşıyanlar ve onun çevresinde bulunanlar, Rablerini överek teşbih ederler, O'na inanırlar ve mü'mİnler için mağfiret dilerler," (Gâfir: 7) "Neredeyse gökler (O'nun heybetinden, ta) üstlerinden çatlayacaklar. Melekler, Rablerini hamd ile teş­bih ederler; yerdekiler için de mağfiret dilerler." (Şûra: 5)

Şems ve benzeri sûreler, özlü anlamlar ve hızlı göndermeler içeren kısa sûreler­dendir. Fakat Şems Sûresi yeterli ve çok nettir. Bu yüzden yararlı ruhî bir gıda olsun diye beş vakit namazda çok tekrarlanır.

Allah, sûrenin baş tarafında, nefsini antanların kurtulacağına ve nevalarına uyanların hüsrana uğrayacaklarına dair yedi kez yemin ediyor. İnsanlar, gaflet ve alçalma dışında helak olabilirler mi? Semûd günahkâr olmuş ve azmıştır. O kavmin cezası ne olabilir? Ayaklar altına alman çer çöp olmuşlardır.