17 Ağustos 2007 Cuma

FİL SÜRESİ(Muhammed GAZALİ)

Habeşliler, Kâ'be'ye savaş açmak, O'nu yıkmak ve O'nun etrafındaki ibâdeti iptal etmek için ordu hazırladılar ve Allah'ın: "Çalım satarak insanlara gös­teriş yaparak (çıkan) ve Allah yolundan men edenler." (Enfâl: 47) ifâdesin­de anlatıldığı üzere yurtlarından çıktılar. Ordularına Arap Yarımadası'nda ilk kez sa­vaşa katılan fil grubunu da kattılar.

Mekke halkı bu saldırıya direnmede kendini âciz hissetti. Allah'ın evini ve kendi evlerini kaderin hükmüne terk ederek dağların tepelerine kaçtılar.

Habeşli Hıristiyanlar, Beytu'l-Haram'a (Kâ'be'ye) bu saldırıyı yapmalarında ha­talıydılar. Tıpkı kendi ritüellerini San'a kiliselerinde yaptıkları gibi Araplara da ken­di ritüellerini yapmaları için orayı onlara bıraksalardı ne olurdu?

Habeşliler, bu alanda Özür kabul etmezler.

Ancak bu saldırıda feci bir sonuçla karşılaştım. Bu saldırıda insanlara taş atan kuş sürüleri akın etmektedir..Kur'ân'dan anlaşıldığına göre bu, Lût kavmine atılan, şehri yerle bir eden ve enkaz haline çeviren taş çeşidinin aynısıdır.

Tarihçilerin aktardığına göre, bu sürüler, bulaşıcı çiçek hastalığını yaymışlardır. Bu yüzden saldırganlar yok olmuşlardır. Saldırı komutanı "Ebrehe" ise bu telef eden yenilgisinden sonra San'a'ya dönünce Ölmüştür.

Bu hususu Allah şöyle belirtmektedir:

"Görmedin mi, Rabbin fil sahiplerine ne yaptı? Onların tuzaklarını boşa çıkar­madı mı? Üzerlerine Ebabil (sürü sürü) kuşlar gönderdi. Onlara çamurdan sert­leşmiş taşlar atıyorlardı." (Fîl: 1-4)

Âyette geçen ebabil; topluluklar/gruplar demektir.

Râvilere göre, peygamberlerin sonuncusu, fil yılı doğmuş, âdeta Allah O'nun be­reketine Mekke'yi korumuştur. Kureyş'İn bekası, Mekke'de tam bir güven ve yaşam


garantörlüğü içinde işte bu yüzden devam etmiştir. Bu, Ümmü'l-Kura(Mekke)'dan İslâm'ın doğup bütün dünyaya yayılışının ilâhî bir hazırlığı olmuştur. Buna bir son­raki sûre işaret etmektedir.