9 Ağustos 2007 Perşembe

KADİR SÜRESİ(Muhammed ESED)

Önceki surenin (‘Alak) -ki Hz. Peygamber'in nübüvvetinin başlangıcına tekabül eder- ilk beş ayetinin nüzulüne atıfla başladığından Kadr suresi, tartışmasız olarak Mekke döneminin başlangıcına aittir.
1 BİZ bu [ilahî kelâm]ı Kadir Gecesi'nde1 indirdik.
2 Bilir misin nedir Kadir Gecesi?
3 Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır:2
4 o gece melekler, Rablerinin izniyle ilahî bir esin taşıyarak3 bölük bölük inerler;4
(insanı) her türlü [kötülük]ten 5 emîn kılar bu (gece), tâ şafak vaktine kadar.5

DİPNOTLAR

1 Yahut: “Kudret Gecesi” veya “Haşmet Gecesi” -Hz. Peygamber'in ilk vahyi aldığı gece böyle tanımlanmaktadır (bkz. önceki surenin giriş notu). Birçok Hadis'e dayanılarak denilebilir ki, o gece, Hz. Peygamber'in Medine'ye hicretinden onüç yıl önceki Ramazan ayının son on günü içindeki gecelerden biridir, muhtemelen yirmiyedinci gecesidir.
2 Zımnen, “içinde benzer bir gece bulunmayan” (Râzî).
3 Lafzen, “melekler ve [ilahî] esin”. Rûh teriminin bu şekildeki karşılığı için bkz. 16:2'nin birinci cümlesi ve ilgili dipnot 2. Bu ayet, terimin Kur’an'da “ilahî esin/ilham” anlamında kullanıldığı tartışmasız ilk örnektir.
4 Tenezzelu'nun kullanıldığı gramatik kalıp, tekrarlanma, sıklık veya çokluğu gösterir: bu nedenle -İbni Kesîr'in de görüşüne uygun olarak- “bölük bölük inerler” şeklinde çevirdim.
5 Lafzen, “o, kurtuluştur/barıştır (selâm)” (bkz. sure 5, not 29) -yani o, mümini bütün ruhî/manevî kötülüklerden emin kılar; Mücâhid'in yorumu da böyledir (İbni Kesîr'den naklen). Bu ifade, bu gecenin kutsallığını kavramanın gereksiz/yersiz düşünce ve eğilimlere karşı bir sığınak vazifesi gördüğü anlamına gelir.